Sportvastgastblog – Het Sportvasten verslag van Twitia
Beloofd is beloofd. Met dank aan RR voor het aanbod om deze blogpost bij hem te plaatsen (hopelijk MET taalvauten eruit ;-)), hierbij mijn sportvastenverslag. Ik kreeg tijdens de kuur veel DM’s en mentions met vragen over mijn ervaring en zal hier proberen om antwoord te geven.
Daar gaan we.
Waarom ben ik gaan sportvasten?
Eerlijk gezegd heb ik aan een tweet genoeg gehad om te beslissen dat ik het wilde doen. Ergens in juli kwam een tweet van RR langs dat wij met z’n allen Esther, ookwel @12triathlon moesten gaan volgen omdat hij met haar een goed gesprek over sportvasten had gevoerd. Sportwat? Ik ging gelijk kijken op haar blog. Ik mailde haar gelijk: ik wil meedoen.
Ik ben in 2007 begonnen met hardlopen, eigenlijk gelijk met 20km+ afstanden (ben niet zo van het snelle werk), opbouwend naar marathonafstanden en nu met een flinke challenge in het vaandel (Westcoastchallenge). Maar ik kamp met twee problemen: ik ben constant heel moe en heb de dagen na het lange werk (meestal na de week-end trainingen) vreselijk honger. Con-ti-nu. Het is zelfs een grapje geworden op mijn werk: collega’s brengen koekjes mee naar overleggen als ze horen dat ik erbij zit.. 😉
Ik voel me dus tijdens het lopen goed, rond 15km heb ik zin in taart (wat ik nota bene niet eens lust) en dat gaat dan 3 dagen lang niet over. Nu ik op zondag toch boven de 30km moest zien uit te komen, moest er iets drastisch veranderen. Ik was het zat. Het enige waar ik mee zat was het afvallen. Ik hoefde niet en wilde dus ook niet.
Na mijn vakantie gelijk een afspraak gemaakt met Esther. Telefonisch voorbesproken: mijn hoofdvraag was ‘behoor ik echt tot de doelgroep’. Een bijkomend probleem is dat ik mijn dochter van 28 maanden borstvoeding geef, kon dat eigenlijk wel goed samen? Op de valreep loopmaatje R overtuigd om mee te doen. Hij had naar eigen zeggen lekker gegeten en gedronken op vakantie, kon ik dus mooi gebruiken als argument om hem over de streep te krijgen.
3-2-1 en start
Esther kwam bij mij op maandag om de kuur door te nemen en een bloedtest af te nemen. R en ik gingen bladeren door het week-menu. Olijven? Lekker! 10 stuks? That’s all? Alles daarna in huis gehaald om de volgende ochtend te beginnen. Helaas werd het een heel slechte nacht met een zieke peuter en ik werd zo braak wakker dat ik het niet kon opbrengen om te starten. Normaal ontbeten en daarna gewoon toch stiekem mee gedaan. Viel mee. Nog even op de baan geweest, rondjes draaien.
Daarna heb ik het volgende geschreven (ruwe onbewerkte sportvasten-notulen):
Woensdag:
Prima te doen. Ontbijt echt té weinig. Rest prima. Kids vermoeiender dan normaal. Sporten ging mwah.
Donderdag:
Gaat prima. Lopen ook, niet al te lang geweest. HS normaal. ‘s avonds: hongerrrrr. Met honger naar bed.
Vrijdag:
De hel. Ik bel met Esther: ik wil stoppen. Zo een honger dat ik me misselijk voel. Lopen lijkt me nu echt het laatste waar ik zin in zou hebben. Echt, morgen stoppen.
Daarna ging eigenlijk alles prima. Na de derde dag leek het sneller te gaan. De test liet op de eerste echte vastendag zien dat ik al was geswitched en ik kon weer gaan opbouwen. De timing van dit alles was wel een beetje waardeloos. Zo hadden wij op mijn eerste opbouwdag het familiefeestje ter ere van de verjaardag van mijn zoontje. En op mijn 4de opbouwdag het kinderfeestje.
Hoe ik het ervaren heb:
– het gaat sneller dan je denkt.
– de enige echte uitdaging is dat je na het sporten drie uur lang niet mag plassen.
– ik ben niet heel consistent geweest met het slikken van de metabolic switch magic poeder. Ik slik hooguit 5x per jaar een paracetamol dus dit ging een beetje tegen mijn gevoel in.
– what the coach does not know won’t kill her 😉 er is weleens een olijfje extra per ongeluk in mijn salade gevallen.
– ik heb zonder plezier gelopen in mijn sportvastenweek. Dat was wel een beetje jammer, maar het duurt maar 30mn per dag dus paar liedjes op de ipod en je bent er eigenlijk al.
– je zweet overigens 3x meer in die ene half uur dan tijdens een marathon. Deze kuur is gesponsord door Robijn!
– ik viel echt heel snel af en ook veel. Ik ben echt tot 57,5 kg gegaan! Ik wilde oorspronkelijk niet veel afvallen. Ik heb nl een lage vetpercentage en kon prima leven met 62,5kg voor mijn 1.79m. Nu is het gewicht net onder de 60 gestabiliseerd. Resultaat: niets in mijn kast past meer 🙁
– ik was heel blij dat ik de kuur niet alleen deed. R en ik hebben het ‘sportvastenhumor’ ontdekt. Wij zaten onder de maaltijden te whatsappen. Het grappigst vond ik toen R om 12:15 vertelde ‘lunch!’ om om 12:16 te melden ‘klaaaaar’.
– tomatensap is eigenlijk best drinkbaar. Bietensap echt niet (ik dacht te variëren).
– iedereen heeft er een mening over.
– je kan het prima met een gezinsleven combineren. Sterker nog dit was de week dat ik het meest thuis was aangezien het lopen zo beperkt was. Ik heb mijn tomatensap zitten oplepelen tijdens de maaltijd. ‘mama eet soep’.
– ik heb maar een dag honger gehad. Nu snap ik het verschil tussen honger en trek overigens.
– R en ik hebben allebei veel last gehad van spierpijn en schouders, vanaf dag 4. Ik moest bijna uit een rietje gaan drinken, één glas tillen was bijna te zwaar.
– het is confronterend om op zondag pre-sportvasten 30km zonder probleem af te leggen, en tijdens de kuur amper 5km vol te houden.
Hoe is het nu?
Ik wilde niet gelijk een verslag schrijven. Ik was eerst benieuwd naar hoe het zich zou ontwikkelen post-sportvasten. Ik ben de week erop vertrokken naar mijn ouders in Frankrijk waar ik elk dag 2x per dag heb gelopen. Ik heb me de hele week sterk gevoeld. Lage HS, veel energie, veel loopzin, nergens last van.
Eenmal terug ging ik bij de club een paar rondjes baan lopen. Ik train in een groep die iets te snel voor mij is en ben dus gewend om achteraan te hobbelen en mijn ding te doen. Wat een verrassing toen ik die avond na het 18de rondje dat ik op kop liep. Goede grap. De trainer zei nog: ‘wat heb JIJ gegeten vandaag’. Ach, die jongens zullen gewoon een slechte dag hebben gehad. Ik reken mezelf niet zo snel rijk hoor.
En afgelopen zondag ging ik onverwacht starten bij de Damloop. 1:16:10 voor een 10 EM. HS gem 158. Lege benen aan het eind maar de voorbereiding gaat zeker de boeken in als de slechtste ooit en ik had slechts een bak kwark in mijn maag toen ik om 14:40 startte. Eigen schuld. En toch was dit een PR! Het belooft veel voor het komend seizoen.
Ik heb geen honger tijdens het lopen, wel nog steeds daarna. Maar veel minder. Ik was ook gelijk hersteld, maar wel moe. Het grootste verschil vind ik da je eigenlijk na een loop denkt: nou dit had ik de hele dag wel kunnen doen. Dat had ik in Frankrijk heel sterk. Ik vind dat ik minder moe wakker word. Ik eet ook nog steeds volgens de sportvastenprincipes. Laatst had ik spinazie met kip gegeten. Niets anders. Krijg een foto gewhatsapped van R: zat hij ook aan dezelfde feestelijke maaltijd. Toeval!
Ik heb ook geen trek meer in chocolade en koekjes. Ik had een stuk verjaardagstaart ingevroren voor ‘daarna’. Nou ik wee nog niet hoe die smaakt.
Nog dank RR voor je bloggastvrijheid!
Note van RR: Graag gedaan Laetitia – Na de Eindhoven Marathon ga ik er ook mee beginnen!
Ronald
mod
Het voordeel van webmaster zijn is dat je als eerste kan/mag reageren op een gastblogpost:
Mooi verslag en het is toch wel duidelijk dat sportvasten mooie dingen met je doet.. maar ook rare.. heb genoten om je opmerking over de lunch in 1 minuut. Ben benieuwd of het bij mij ook zo goed zal gaan werken. Dank voor je gastblog en als je weer iets bij mij kwijt wil, stuur maar door, ik zet het erop!
See you!
RR
Barry
Leuk om te lezen hoe Sportvasten werkt. Hoe lang na het sportvasten heb je “hoe is het nu” geschreven?
Denk dat ik er ook maar eens over na ga denken, vrees alleen dat ik met mijn werk geen nacht kan doorhalen op een tomatensapje 😉
Daniel
Leuk verslag. Ik ben nog steeds een beetje sceptisch hoewel minder als eerst. Ik hoef ook niet echt af te vallen maar goede voeding en een gezond dieet dat energie geeft vind ik erg interessant. Succes verder en ik ben benieuwd hoe het op lange termijn bevalt.
Kees (Hardlopert)
Ik ben tegen di-eten. Zeker tege crash di-eten. Je rooft een lichaam leeg en mist voedingsstoffen die je op de korte of lange termijn nodig hebt.
Wat ik lees over sportvasten is het een crash di-eet. Een sapkuur voor een aantal dagen is gewoon dom. Een maaltijd van spinazie met kipfilet mist ook iets. De schijf van 7, remember. Vet bijvoorbeeld is slecht; we worden er dik van. Geen vet is echter veel slechter. Om spieren en vooral pezen op te bouwen hebben we namelijk vet nodig.
En dan zo’n magic poedertje en je plas ophouden? Get alive daar trapt toch niemand in?
Dan nog iets wat men beweert te bereiken met sportvasten: je lichaam leren omgaan met de omschakeling van koolhydraten verbranding naar vetverbranding.
Als je dat wil doen, ga dan eens in de week een pre-breakfast duurloop doen. Zo doen de top sporters het ook.
Had ik al gezegd dat ik geen voorstander ben. ; )
Barry
Toen ik met Sportvasten kennis maakte dacht ik ook meteen, zoals Kees schrijft, aan een zoveelste Crash dieet, wat ongezond is en de kilo’s die je kwijt raakt zitten er meestal weer snel aan. Dan kan je beter aan Weight Watchers denken waarbij je alles mag eten en toch je kilootjes kwijt raakt.
Over ongezond gesproken – even een tussendoortje – Wist je dat als je in een grote stad hardloopt je beter niet kan hardlopen omdat je dan zoveel vervuilde lucht inademt dat dat echt ongezond is?
Ik ben erg benieuwd naar “hoe gaat het nu met Twitia”. Want klopt het dat “Sportvasten is een unieke en krachtige methode, gericht op het beïnvloeden van je stofwisseling, zodat er een duurzame switch van suiker- naar vetverbranding tot stand komt”? Of is het echt een crash dieet?
Dus ik hoop om over een paar weken nog een update te lezen, al dan niet Ronald zijn ervaringen te lezen.
Ben overigens zelf wel nieuwschierig en zal binnenkort zelf contact met Esther zoeken 🙂
Esther
Beste Kees, Barry, Ronald, Daniel en alle andere meelezers van het RR-Gastblog over Sportvasten,
Sportvasten is geen dieet, dus zeker geen crash-dieet. Het is een korte trainingsprikkel van 10 dagen waarin een vast voedingsprotocol in combinatie met intensief sporten specifieke spiervezels (type 2a) geen suiker laat kiezen als brandstof maar vet. Dat is een proces wat fysiologisch te verklaren valt. Het maximale aantal van 3 sapvastendagen in combinatie met een compleet supplementenpakket zorgt ervoor dat het lichaam 1) goed voorzien wordt van vitaminen en mineralen en 2) juist niet de resultaten geeft van een crashdieet (namelijk verbranden van spieren, stressreactie van het lichaam ed).
Sportvasten leert het lichaam efficienter te laten omgaan met wat altijd voorradig is: vet. Sportvasten is zeker niet ongezond, wat een crashdieet wel is. De bloedsuikerspiegel wordt gestabiliseerd, cholesterol daalt, bloeddruk kan dalen en niet in de laatste plaats levert het een conditiewinst op.
Magische poeders bestaan, daar draait de hele afslankindustrie op. Magische poeders zul je niet in het sportvastenpakket aantreffen. Dat zijn hooggedoseerde multivitaminen en mineralen om het lichaam alles te geven wat het nodig heeft en het bevat aminozuren om spiermassa te beschermen, honger te onderdrukken en het lichaam te helpen vet te verbranden. Geen hocus pocus wat mij betreft.
Je hebt gelijk als je zegt dat een rondje hardlopen voor het ontbijt de vetverbranding stimuleert. Echter, als je dit gewend bent reageert je lichaam ook daar niet meer op. Sportvasten zorgt ervoor dat de vetverbranding een enorme boost krijgt en dit effect zet zich door na afloop van de kuur. Getuige de centimeters vetverlies van alle oud-deelnemers van sportvasten.
Onbekend maakt onbemind, de discussies over sportvasten worden op diverse sites heftig gevoerd, maar ik ben nog geen 1 sceptische reactie tegengekomen van iemand die sportvasten daadwerkelijk heeft geprobeerd. Bovendien -wetenschappelijk te verklaren of (nog) niet- er worden op sportief en gezondheidsgebied hele mooie resultaten behaald na een sportvastenkuur.
Uiteraard ben ik altijd bereid meer informatie te geven over de effecten van sportvasten en wat de kuur inhoudt. Voor meer informatie kan je ook altijd terecht op de website van sportvasten: http://www.sportvasten.nl Daar kun je onder meer ook wetenschappelijke artikelen lezen over vasten en sportprestaties.
Fijne avond!
Esther
ruud
Interessante materie; blijf het met belangstelling volgen, want eigenljk kan ik ook wel wat overtallig kwijt. Ben dan ook vooral nog benieuwd naar wat het op langere termijn doet.
jan
Esther & Ronald,
Sorry, ik neig ook naar de mening van Kees. Dat zou misschien anders zijn als gedegen en langdurig onderzoek kan aantonen dat dit niet schadelijk voor de gezondheid is.
Toch ook is lopen fun en sneller + beter lopen hoeft niet tegen elke prijs.
Ik vind het wel moedig van Esther dat ze het vol heeft gehouden!
Esther
Ik herken heel veel in het verhaal van Laetitia, want ook ik heb met Esther als coach de sportvastenkuur gedaan. Ik ben nu een week verder en ik merk zeer zeker verschil in hoe mijn spieren voelen tijdens het lopen en ook het herstel gaat vlotter. Ik heb meer energie en mijn hartslag is op dit moment 5-10 slagen lager dan voor de kuur, maar het is natuurlijk afwachten hoe dit zich voortzet. Op mijn weblog heb ik een dagboekje bijgehouden en zal ik ook regelmatig updates plaatsen over wat ik al dan niet merk in de toekomst. Zie: http://musingesther.wordpress.com/2011/09/05/sportvasten/
Zoals ik er nu over denk ben ik erg blij dat ik dit gedaan heb. Ik merk de voordelen en ik kan op het gebied van eten beter beslissingen nemen wat ik wel en niet wil/moet eten. Mijn trek in snoepjes, koekjes en andere suikerspul is totaal weg en dat vind ik al een grote winst 🙂
Ina
Ik wil niets afdoen aan de positieve ervaringen die jullie hebben opgedaan met de kuur, maar ik zie toch één groot nadeel/neveneffect en dat is het afvallen bij sportvasten.
Als je niet hoeft af te vallen en al een laag of misschien zelfs té laag vetpercentage hebt, lijkt sportvasten me totaal ongeschikt en pleeg je m.i. roofbouw op botten en spieren.
John
Ieder zijn mening, maar je moet het zelf ervaren om er een gegronde afkeer tegen te hebben dan wel te erkennen dat het werkt.
Ook ik ben door Esther begeleid en ben uitermate tevreden over het resultaat, of beter gezegd resultaten 😉
Het is nu 6 weken geleden en ik heb nog steeds dezelfde mening en gewicht.
Barry
Sportvasten is niet alleen afvallen. In de RunnersWorld van deze maand staat een verhaal met een bekende loper die juist na enkele blessures Sportvasten heeft gebruikt om zichtzelf sterker te maken.
Daniel
Esther,
Ik ben niet negatief over sportvasten. Ik ben gewoon erg benieuwd. Hoewel ik van mening ben dat voeding erg veel invloed heeft op je prestaties (crap in, crap out), waai ik liever niet met alle winden mee. Ik neem je aanbod dan ook graag aan om er meer over te vertellen en ik hoop verder nog met je van gedachten te kunnen wisselen over (sport-)voeding.
Keesdeloper
Ik kan dit alleen maar afschuwelijk dom en slecht vinden. Als je je een beetje in voedingspatronen, sporten & eten, nodige voeding en (crash-)dieeten verdiept kun je alleen maar vaststellen dat dit absoluut niet goed is.
Laetitia
Beste lezers van deze blog,
Ik wilde toch reageren op de vele reacties op mijn blogbijdrage, waarvoor dank. Ten eerste was dit gewoon een verslag. Ik verkoop niets. Iedereen doet er natuurlijk mee wat ie wil. Het leek me makkelijker dan iedereen te “reply-en” via twitter, en 140 tekens lukt me niet zo goed.
Ik weet ook niet of het voor anderen hetzelfde zou brengen als het bij mij lijkt te hebben gedaan. Mijn gewicht was inderdaad laag gedaald (van 62,5 naar 57,5) dan ging ik een tijdje op 60 zitten en nu lijk ik gestabiliseerd te zijn op 59. Het is niet veel (179cm lang) , maar ik heb veel energie. Ik merk wel dat ik goed moet letten dat ik zoals Esther het voorschreef elke 3 uur een maaltijd neem (beter gezegd: een “eetmoment”). Ik was hiervoor een ongelofelijk gezonde eter, dat mogen jullie van mij aannemen. Als moeder van een allergisch zoon heb ik er veel over gelezen. Ik eet geen gluten dus de koolhydraten missen was niet zo een issue, het zou kunnen dat het bij anderen anders werkt.
Ik had ook niet gemeld dat je tijdens het sportvasten veel supplementen neemt (CalMagZinc, en multi). Tenslotte moet je ook gelijk weer gaan opbouwen als je de switch hebt gemaakt: bij mij was dat slechts één dag. Dus van langdurig uithongeren is zeker geen sprake geweest.
Op de vraag over het ophouden van de plas: dat heeft te maken met de plas-test om te kijken of de metabolic switch is gelukt, heeft eigenlijk niets met het sportvastenproces te maken 😉
Ik kreeg ook nog een vraag over waarom het niet goed innemen van mijn poeder. Ik vertelde dat ik borstvoeding geef aan mijn dochter, ik vond daarom moeilijk om iets in te nemen waar ze wellicht last van zou krijgen. Dat was dus een persoonlijke keuze.
Oh en ik heb de kuur tussen 25/08 en 31/08 gedaan.
Ik beloof dat ik na december (na de West Coast Challenge) eerlijk verslag zal doen van hoe het gaat.
Ik wens jullie allemaal een prachtig loopseizoen toe!
Laetitia.
martine
ook ik heb hier sterke vraagtekens bij, maar voordat ik mijn ongezouten kritiek geef ga ik me nog eens inlezen. maar een aantal dingen vallen me op.
spierpijn is spier/vet afbraak – (geen glas kunnen optillen_
niet mogen plassen na inspanning , waar is dat op gebaseerd ?{ urine weg infectie kweken?}
afvallen bij sporter is vaak niet wenselijk, 60 km bij 1.79 is te weinig.
je ;lijf zulke tekorten geven in zo n korte tijd bij inspanning kan niet goed zijn…
hoe lang is het effect? iedere maand een kuurtje?
Wat is die metabolic switch magic poeder?? wat zit daarin?
anyway, veel vraagtekens maar zoals gezegd….zal me nog eens inlezen
Erwin
Mijn onderbuikgevoel geeft Martine gelijk en m’n onderbuik heeft over het algemeen gelijk. M’n boerenverstand is het daarbij met m’n onderbuikgevoel eens en dus ook met Martine. M’n boerenverstand heeft vaak ook gelijk. 🙂
Zouden er eigenlijk top(prof)sporters zijn die sportvasten?
Ronald
mod
@allen: dank voor jullie input. Ik vind de materie in ieder geval interessant. De bedoeling is dat ik er 17 oktober mee ga beginnen… ik houd jullie op de hoogte
Ronald
mod
@Erwin: heb even voor je navraag gedaan bij Esther: Ja zeker! Schaatsploeg Jac Orie, zwemselectie Verhaeren, een wielerploeg en ik ben bezig met de Roeibond…
Mijn volgende RRun
in 11 days
in 1 month, 28 days
in 3 months, 12 days
in 5 months, 7 days
Odometer
Blog catergorieën
Archief per maand
Lezers van RR.nl