RR ondergaat Bowen

Op twitter heb ik er al wat dingen over geschreven en vanavond zal ik proberen het wat duidelijker uit te leggen: De Bowen Techniek.

Sonja Broekhuizen, runt in Alphen haar praktijk voor bewustzijn en ontspanning en zij is één van de Alphense tweeps (zsonja) die ik al een tijdje volg. Al ruim een jaar geleden hadden we via twitter wat contact over sportblessures en wat de Bowen-techniek daar voor mij in zou kunnen betekenen. Vorig maand twitterde we nog even met elkaar dat wanneer ik de Halve van Den Helder zou hebben gelopen ik zou laten weten hoe mijn knie voelde.

Die afspraak was ik eigenlijk al vergeten, misschien omdat mijn rechterknie in Den Helder goed aanvoelde maar toch steekt het zeurende gevoel in mijn knie nog regelmatig de kop op. Het is niet dan ik niet kan hardlopen, integendeel, ik kan nog steeds heel hard lopen maar die knie wil niet echt meewerken om gewoon ‘stil’ te zijn. Alle fysio behandelingen, sportartsbezoeken en een zelfs MRI scan gaven geen duidelijk beeld. Ja, er is medisch niets mis met mijn knie, een geval van overbelasting maar na een jaar haaswerk en dus rustig aan gedaan te hebben, ben ik wel bereid om eens een uitstapje te maken naar de alternatieve behandelmethodes.

Bowen therapie - foto: www.SonjaBroekhuizen.nl

Sonja, herinnerde mij vorige week aan mijn afspraak en een paar minuten later had ik mijn 1e bezoek aan haar gepland. Maandagavond was ik om 19:00 uur bij haar voor het intake gesprek en de eerste behandeling van een uur. Eerst even iets over de Bowen Techniek:

Bowen is een behandelvorm waarbij met duimen en vingers zacht een korte rollende beweging wordt gemaakt over de spieren op specifieke plekken van het lichaam. Door deze verkregen impulsen krijgen de hersenen een signaal. Door na elke korte rolbeweging de hersenen een paar minuten de tijd te geven de prikkel te verwerken, herstelt geleidelijk het zelfhelend vermogen van het lichaam. Er ontstaat meer balans, waardoor het lichaam ontspant en de pijn verandert. Om dit te stimuleren zal de behandelaar tijdens de pauze van de rollende bewegingen de kamer voor enkele minuten verlaten.

De Bowen Techniek werd in de tweede helft van de vorige eeuw ontwikkeld door de Australiër Tom Ambrose Bowen (1916 – 1982). Hij werd geboren in Geelong en werkte aanvankelijk als manusje van alles in de cementfabriek. Zonder een medische achtergrond, maar gewapend met een haarscherp observeringsvermogen en een grote interesse, ontdekte hij dat een korte rolbeweging over de fascie van een spier een bijzondere uitwerking had op dieren en mensen, in eerste instantie sporters, later mensen met allerlei klachten… Twintig jaar na zijn dood wint zijn methode zeer veel terrein. Vooral in zijn geboorteland vormt de techniek een niet meer weg te denken onderdeel van de gezondheidszorg. Daar wordt ook door sporters op grote schaal gebruik gemaakt van deze techniek, wat opgemerkt werd tijdens de olympische zomerspelen van 2000. Regelmatig een Bowen behandeling helpt blessures voorkomen en vergroot prestaties. Een acute blessure kan meestal snel worden verholpen vanwege de positieve uitwerking op het bewegingsapparaat. De Bowen Techniek werkt ook preventief (bijv. ter voorkoming van sportblessures).

Tekst: www.SonjaBroekhuizen.nl en Masssagezaken augustus 2007

Terwijl ik aan de thee zat vertelde ik uitgebreid aan Sonja wat er met mijn knie aan de hand is en hoe dat, volgens mij zo gekomen was. Op mijn opmerking dat hardlopen voor mij een verslaving is vroeg ze waarom ik persé wilde lopen als het pijn doet.. en waarom ik eigenlijk zo graag wil hardlopen.. mmm, hier komt de therapeut om de hoek kijken 🙂 Het is duidelijk dat de behandelmethode zich niet alleen richt op de pijnplek maar veel verder gaat dan dat. Na het uitgebreide gesprek mocht ik plaats nemen op de behandeltafel en werd ik afgedekt met grote handdoeken terwijl Sonja eerst op mijn rug een aantal punten behandelde. Een apart gevoel, ze pakt even een spier beet en maakt een kleine draaibeweging met haar duim en vingers. Dat herhaalde zich een paar keer waarna ze mij even alleen liet. Na een paar minuten kwam ze terug om een aantal andere plekken diezelfde behandeling te geven om daarna weer de behandelkamer uit te lopen. De behandeling was erg ontspannen, zal mij ook niets verbazen als patiënten op de tafel in slaap vallen. Ik dommelde lekker verder, luisterend naar een rustgevend muziekje. Na een aantal behandelingen in nek, rug en benen fluisterde Sonja opeens zachtjes: “Ronald…” .. – eh, nee, ik slaap niet..

Daarna was mijn voorkant aan de beurt en werden weer nek en vooral mijn benen behandeld: o.a. knieën, kuiten en enkels. Ook nu was de behandeling erg ontspannen en wilde ik na een uur eigenlijk niet opstaan. Of mijn zelfhelend vermogen begrijpt dat hij nu aan de slag moet met mij is nu nog te vroeg om te zeggen, daarom heb ik met Sonja de komende vier weken één Bowen sessie per week gepland staan. Ik sta in ieder geval positief tegenover deze behandelmethode, ondanks de meesten misschien wat sceptisch tegenover alternatieve behandelingen staan. Overigens kan Bowen ook helpen bij allerlei andere aandoeningen zoals Stress, burnout, sportblessures, rug- en nekpijn, RSI, artritis, ademhalingsproblemen, hoofdpijn, hooikoorts, darmklachten, menstruatieproblemen, (chronische) pijnklachten. De behandelingen worden door mijn uitgebreide collectieve ziektenkostenverzekering bijna geheel vergoed. Ik zal jullie zeker op de hoogte houden van het resultaat.



Eén van de vele Bowen-video’s op You Tube

>