Garmin Forerunner 50 test

Best bijzonder, een product van Garmin zonder GPS aan boord.
De Garmin Forerunner 50 zou zo maar het eerste niet navigatieprodukt kunnen zijn van deze bekende fabrikant.


Forerunner 50
Garmin Forerunner 50

De Forerunner 50 (FR50) ziet er goed uit. Klein, licht en makkelijk te
bedienen en wordt geleverd in drie uitvoeringen:

1) met hartslag-borstband (FR50 HR)
2) met footpod voor snelheid en afstandregistratie (FR50 footpod)
3) met hartslag-borstband en footpod (FR50 bundel)

Voor deze test heb de bundel van Garmin ontvangen:


Bundel
Compleet pakket in de Forerunner 50 bundel

In de verpakking, behalve het horloge, borstband en footpod, een handleiding (in het Engels en Frans) en bijzonder, een usb ontvanger. Geen gedoe met kabels, infraroodstralen of piepjes uit een speaker maar draadloze overdracht van data zonder dat je erbij hoeft na te denken. Daarover hieronder meer.


Na het instellen van de datum en tijd is de FR50 klaar voor gebruik. Je kunt nu al een rondje gaan hardlopen want de foodpod en hartslagmeter worden automatisch herkent door de FR50. Met de “view” knop selecteer je eenvoudig wat je op het grote, bovenste veld van het display wilt zien, zoals hartslag, snelheid (km/u) of tempo (min/km).

Het gebruik van de FR50 kan nog wat uitgebreider. In de “trainingmode” kun je een aantal instellingen aanpassen: kiezen tussen km of miles, wat je wilt zien op het kleine, onderste veld van het display (snelheid of tempo), autolap na een bepaalde afstand, snelheidsonder- en bovengrens en hartslagonder- en bovengrens.

Tijdens het lopen kun je desgewenst verschillende piepjes te horen krijgen of je te hoog of te laag in je trainingszones zit en kun je tijdens je workout bladeren tussen verschillende informatie zoals stappen, afgelegde afstand, splittijd tussen je laps en het aantal verbruikte calorieen (wel eerst eenmalig je gewicht en je geslacht instellen in het “usermenu”)


Draadloos
Draadloze overdracht met Garmin ANT Agent

Na afloop kun je via de “History” functie de gegevens van je loop terugkijken. Behalve je totalen van die loop kun je ook zien hoeveel tijd je beneden, in en boven je snelheid en hartslagzones hebt gelopen. Verder is het ook mogelijk al je laptijden op te vragen. Als je in de buurt van je PC komt wordt je FR50 direct herkent en gaan alle opgeslagen, nieuwe trainingen direct naar je computer toe. Je kunt je data laten overzetten naar de Training Center software of naar de speciale internet-interface, Garmin Connect waar je je loop nog even rustig kunt analyseren.


Connect
Duidelijke overzichtpagina’s in Garmin Connect
Klik <%popup(20071123-garminconnect.jpg|1022|791|hier)%> voor een screenshot

Na het overseinen van de data worden de gegevens uit je horloge gewist (tenzij je dat niet goed vindt) om je geheugen weer vrij te maken. De opslag van de FR50 is beperkt. Volgens de handleiding maximaal 100 laps of 7 uur.

Verder biedt de FR50 alle functies van een normaal horloge, zoals een wekker en een tweede tijdzone. Verlichting van 5 seconden die aanblijft staan indien je in die 5 seconden nog knopjes indrukt. De laatste functie in de FR50 zijn de intervaltimers. Van te voren kun je de timers instellen (uu:mm:ss) met eventueel een continue herhaling van één of beide timers. Aan het einde timer 1 klinken er 5 piepjes waarna timer 2 begint met aftellen.. enzovoort. Overigens: alle instellingen doe je op de FR50 zelf. Dus niet via je computer.


Forerunner 50

Conclusie:

De Garmin Forerunner 50 is een handig hardloopmaatje voor (hard)lopers en fietsers (de FR50 is uit te breiden met een cadanssensor) en zal met name de beginnende hardloper of degene die niet zo veel eisen stelt aan zijn of haar trainingsprogramma goed bevallen. De FR50 heeft niet zo veel instelmogelijkheden als bijvoorbeeld zijn grote broer Forerunner 305, maar dat maakt ‘m wel makkelijk bedienbaar. Daar de FR50 in drie verschillende pakketten te koop is, is er voor ieder wat wils. Adviesprijzen: Met borstband ¤ 119,-, met footpod ¤ 149,-, de bundel ¤ 199,-.

Voordelen:

-Klein en licht
-Makkelijk te bedienen
-Redelijk geprijsd
-Duidelijk en verschillende piepjes bij gebruik
-Footpod schakelt automatisch aan en uit
-Zeer handige, draadloze data-overdracht
-Duidelijke en overzichtelijke website Garmin Connect
-Te gebruiken met andere Garmin producten in de Training Center software


backlight
De backlight zou feller moeten zijn

Nadelen:

-De onderste regel in het display is tijdens trainingen in het donker moeilijk te lezen. De verlichting is onvoldoende
-Verlichting en view (wisselen tussen display-informatie) is één knop wat onhandig is tijdens avondtrainingen. Hierdoor druk je vaak per ongeluk het scherm weg wat je wilt zien
-Intervaltimer moet apart gestart worden en loopt niet gelijk met de start/stop knop tijdens de trainingen.

Met name dit laatste punt zou Garmin moeten veranderen. Het is natuurlijk vreemd dat je timers doorlopen als je je training even onderbreekt door de start/stop knop in te drukken.

Meer info over de FR50 op de site van Garmin Nederland of deze promotiefilm op Garmin USA

>