Zoladz trainingsmethode
Een rappe Z4 ?

De trainingen volgens de Zoladz is bij de meeste hardlopers bekend maar de laatste tijd krijg ik toch nogal wat vragen wat nou die Z1, Z2, Z3 enzovoort in mijn trainigen betekenen. Hier dus een kleine uitleg van de Z = Zoladz

Trainen volgens Zoladz is hardlopen op een bepaalde hartslag. De bedoeling hiervan is dat je geleidelijk aan steeds hogere snelheden kunt halen met een relatief lage hartslag. Zeker voor een marathon is het trainen volgens deze methode erg belangrijk.

De Z in de trainingen geven de intensiteit weer. De Poolse wetenschapper Jerzy Zoladz heeft een indeling van de trainingsintensiteit ontwikkeld aan de hand van (een inschatting van) de maximale hartslag. Uitgaande van de maximale hartslag (HFmax) komt Zodalz tot de volgende indeling:



Trainingszone HartslagGevoel (als je geen hartslagmeter gebruikt)
Zone 5 (Z5)HFmax-10Zware benen binnen enkele minuten
Zone 4 (Z4)HFmax-20Ongeveer je 10KM wedstrijdtempo, dus zeer snel*
Zone 3 (Z3)HFmax-30Een tempo wat je een uur moet kunnen vasthouden*
Zone 2 (Z2)HFmax-40Praten wordt lastig maar je raakt niet buiten adem
Zone 1 (Z1)HFmax-50In dit tempo kun je nog makkelijk een gesprek voeren

*afhankelijk van de getraindheid

Stel, je HFmax = 190, dan houdt trainen in Z3 in:
190 – 30 = 160 (met een marge van 5 naar boven en naar beneden). Probeer in dit voorbeeld dus te lopen met een hartslag tussen de 155 en 165.

Als vuistregel kun je aanhouden dat je Maximale HartslagFrequentie is:
220 minus je leeftijd maar dit is niet echt een betrouwbare methode. Beter is om je HFmax te bepalen door een inspanningstest maar nog beter is je HFmax te laten bepalen bij een Sport Medisch Onderzoek

Voor het trainen volgens deze methode is een hartslagmeter dus heel belangrijk. Op de wat uitgebreidere modellen kun je een hartslagzone instellen zodat je gemakkelijker in een bepaalde hartslagzone kunt trainen. Je wordt door een piepje gewaarschuwd als je onder of boven je ingestelde hartslag uitkomt.

Probeer het maar eens uit en laat je niet afschikken door de, in het begin, belachelijk langzame Z1 loopjes. Je zal merken dat het steeds makkelijk gaat om in de lage tempo’s langer te blijven lopen en dat je snelheid omhoog gaat.

Wil je meer informatie over de Zoladz methode klik dan hier

>